ÁFA és illeték

ÁFA és illeték

5%-os lakásáfa visszavezetése Új ingatlan Új lakóingatlanok értékesítésére 2021. január 1-jétől ismét az 5%-os kedvezményes adómérték alkalmazandó, ezt a 2021. január 1-jén vagy azt követően teljesített ügyletekre kell alkalmazni. 2020-ban teljesített A 2020. év során teljesített ügyletek esetében alkalmazandó adómértéket még az 5%-os kulcs 2019. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály alapján kell meghatározni. Építés […]

Oldal megosztása

5%-os lakásáfa visszavezetése

Új ingatlan

Új lakóingatlanok értékesítésére 2021. január 1-jétől ismét az 5%-os kedvezményes adómérték alkalmazandó, ezt a 2021. január 1-jén vagy azt követően teljesített ügyletekre kell alkalmazni.

2020-ban teljesített

A 2020. év során teljesített ügyletek esetében alkalmazandó adómértéket még az 5%-os kulcs 2019. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály alapján kell meghatározni.

Építés bejelentés

Az 5%-os lakásáfa 2026. december 31-ig alkalmazandó, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint.

Rozsdaövezeti akcióterület

A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését követően nem tartozik e rendelkezés hatálya alá azon lakásoknak az értékesítése, amelyek e területen találhatóak, ezek a korábban bevezetett szabály szerint tartoznak az 5%-os adókulcs hatálya alá.

Hasznos alapterület

Új ingatlan értékesítésére – ha többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetméter hasznos összes alapterületet nem haladja meg, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetméter hasznos összes alapterületet nem haladja meg –kedvezményes 5%-os adómérték alkalmazandó. Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Átmeneti ideig

A javaslat értelmében az új lakóingatlanok értékesítésére az 5%-os kedvezményes adómérték átmeneti ideig, 2022. december 31-éig vonatkozik.

2021-től ismét 5%-os a kedvezményes lakásáfa az újépítésű ingatlanok után

2021-től újra az 5%-os kedvezményes lakásáfa vonatkozik az újépítésű ingatlanok értékesítésére. A kedvezmény ezúttal további két évre szól, tehát 2023. január 1-jéig biztosan nem tér vissza a 27%-os adókulcs. Nem kell azonban túlságosan siettetni a kivitelező céget, hiszen az építési engedély két éven belüli beszerzése is elegendő a kedvezményes áfa kulcshoz. Maga az építkezés egészen 2026. december 31-ig befejezhető.

Ezek a kedvezményes áfakulcs feltételei

A lakásáfa kedvezmény minden újonnan épített ingatlanra érvényes, ha:

  • Az újonnan épített lakás alapterülete maximum 150 négyzetméter
  • Az új építésű családi ház alapterülete maximum 300 négyzetméter
  • A lakást vagy családi házat kivitelező építi, a tulajdonos értékesítés útján jut hozzá

Mi minősül új építésű ingatlannak?

A törvény szempontjából az első rendeltetésszerű használatbavétel számít az áfa kulcs megállapítására. Vagyis újonnan épített minden olyan lakás:

  • amit nem vettek még használatba
  • aminek értékesítése kevesebb, mint két évvel a használatbavétel után történik meg

Az építkezés alatt álló, félkész vagy szerkezetkész lakások vagy családi házak minden esetben használatba nem vett ingatlanok. De a befejezett ingatlanokat sem feltétlenül vették még használatba, ha például a használatbavételi eljárása folyamatban van, vagy a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele még nem történt meg.

Csak a lakóingatlanra vonatkozik a kedvezményes áfa

Csak a lakóingatlanok áfája csökkent, a nem lakhatásra szolgáló helyiségek továbbra is 27%-os áfán adhatók el. Így a lakással egybeépült garázsra vagy üzletre is a magasabb áfa vonatkozik. Saját építésű házakra sem vonatkozik a kedvezmény, a lakásnak mindenképpen más kivitelező által kell elkészülnie az 5%-os áfához.

Illetékmentesség a CSOK-al vásárlóknak

  • A módosítás a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családok számára mind új, mind használt lakás vásárlása esetén a forgalmi értéktől függetlenül teljes illetékmentességet biztosít.
  • Abban az esetben, ha a vagyonszerző kizárólag megelőlegezett CSOK igénybevételével vált jogosulttá az illetékmentességre, azonban a CSOK fejében vállalt gyermek nem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni – avagy a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen, vagy egyéb okból (pl. válás miatt) azt visszafizeti, a NAV intézkedik az illeték kiszabásáról.
  • Megszűnik egyúttal az az eddigi rendelkezés, hogy a CSOK összegével csökkenthető az illeték alapja.

Nem kell az illeték előnynek megfelelő illeték-összeget megfizetni akkor, ha a CSOK-ot felvevő egészségügyi ok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt.

A módosításokat a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján megvásárolt ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni, míg a korábban kötött szerződésekre az akkor hatályos rendelkezés a hatályvesztését követően is alkalmazandó marad. Ekkor az adóhatóság az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának, az illetéket pedig szintén az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illeték mértékkel számítja ki.

Oldal megosztása

Összehasonlítás