Babaváró hitel

Babaváró hitel

Maximum 10 millió forint, ami a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében szabadon felhasználható A 10 millió forintos babaváró hitel 2019. július 1-től igényelhető. Olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét. További fontos feltétel a legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony legalább az egyik házastárs […]

Oldal megosztása

Maximum 10 millió forint, ami a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében szabadon felhasználható

A 10 millió forintos babaváró hitel 2019. július 1-től igényelhető. Olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét. További fontos feltétel a legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony legalább az egyik házastárs esetében.

A babaváró program 2019 keretében felvett hitel szabad felhasználású, a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében bármire elkölthető (akár hitelkiváltásra is). A felhasználást nem kell igazolni sem a Magyar Államkincstár, sem a hitelező bank felé. Ha a babaváró hitel megkötését követő 90 napon belül lakáshitel felvételre is sor kerül, akkor a már felvett babaváró kölcsön 75%-a számít önerőnek.

A babaváró hitel kamat mentességének feltétele legalább egy gyermek vállalása. Három gyermek születése esetén a gyermekvállalási támogatás hitelbe történő beforgatása eredményeképpen megszűnhet a fennálló tartozás. Viszont ha nem születik öt éven belül gyermek, vagy nem tudják igazolni az igénylők a legalább 12 hetes várandósságot, az 5 évre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben.

A babaváró hitel igénylés feltételei:

A Magyar Közlönyben megjelent (pdf) 2019 március 12-i kormányrendelet ismertette a babaváró támogatás részleteit:
1. A babaváró hitel 2019. július 1-től igényelhető a bankoknál.
2. 2022. december 31-ig lehet igénybe venni.
3. Kizárólag házaspárok igényelhetik.
4. A házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtani a kérelmet.
5. Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel – a másik fél lehet elvált.
Változás: 2020. június 13-tól hatályos az a módosítás, mely szerint már két elvált házasfél is igényelheti a babaváró hitelt, és nem számít, hogy az igénylőknek már van-e korábbi házasságból gyereke.
6. A feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét.
7. Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.
8. Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van.
9. Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.
10. Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem.
11. Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem.
12. Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
13. Nem áll fenn olyan „nyilvánvaló körülmény”, amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
14. Meg kell felelni a bank saját hitel bírálatának.
15. Új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni.

Kamatmentes támogatás fiatal házasoknak

Ha az igénylők legalább 12 hetes várandósságot igazolnak, gyermekük születik, vagy örökbefogadás útján válnak szülővé, akkor a törlesztés szüneteltethető, az alábbiak szerint:
1. Az igényléstől számított első, legalább 12 hetes várandósságnál, az első gyermek megszületésével vagy örökbefogadásával három évre szünetel a törlesztési kötelezettség – ennek megfelelően a futamidő is három évvel hosszabb lesz.
2. A második gyermek esetén szintén felfüggeszthető három évre a törlesztés, ezenkívül a gyermekvállalási támogatásnak köszönhetően a tartozás mértéke 30 százalékkal csökkenhet.
3. A harmadik gyermek után a gyermekvállalási támogatás hitelbe történő beforgatása eredményeképpen szűnik meg a teljes fennálló tartozás.
Ha ikrek születnek, a 2020. június 13-tól hatályos módosítás szerint 3+2 évre is kérhető a törlesztés szüneteltetése.
Fontos, hogy a törlesztés felfüggesztését legkésőbb a gyermek születésétől vagy örök befogadásától számított 60 napon belül kell kérvényezni. A határidő lejárta után nem lehet kérni a szüneteltetést.

A rendelet értelmében gyermeknek számít:

„gyermek: az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti és velük közös háztartásban – a várandósság 12. hete utáni időszakban elhalt magzat, valamint a halva született és az elhunyt gyermek kivételével – élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől (a továbbiakban: magzat), valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek”.

Oldal megosztása

Összehasonlítás