CSOK

CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) állami kedvezményeket jelent, amit lakáscéljaink megvalósításához vehetünk fel meglévő vagy vállalt gyermekek esetén. Főbb tudnivalók a CSOK-ról meglévő vagy vállalt gyermek esetén is igényelhető feltétel, hogy legalább az alábbi táblázatban felsorolt hasznos alapterületű lakásba vagy lakóépületbe kell költözni a CSOK támogatás akár a hitel minimálisan elvárt önerejének része is lehet […]

Oldal megosztása

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) állami kedvezményeket jelent, amit lakáscéljaink megvalósításához vehetünk fel meglévő vagy vállalt gyermekek esetén.

Főbb tudnivalók a CSOK-ról

  • meglévő vagy vállalt gyermek esetén is igényelhető
  • feltétel, hogy legalább az alábbi táblázatban felsorolt hasznos alapterületű lakásba vagy lakóépületbe kell költözni
  • a CSOK támogatás akár a hitel minimálisan elvárt önerejének része is lehet meglévő gyermek esetén
  • a később született gyermek után a meglévő kölcsöntartozás csökkentésére utólagosan 400 000 forint támogatás igényelhető (használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén)
  • 2 vagy 3 gyermek esetén igényelhető mellé kamattámogatott hitel, aminek fix 3% a kamata
  • 3 vagy több gyermek és új lakás vásárlása esetén a kedvezmény igénybevételekor megtartható a már meglévő lakás

Használt ingatlan cél ( lakás vásárlása, bővítése)

GYEREKSZÁM TÁMOGATÁSI ÖSSZEG INGATLAN ALAPTERÜLET
1 gyerek 600.000 Ft 40 nm-es lakás vagy családi ház felett
2 gyerek 1.430.000 Ft 50 nm-es lakás vagy családi ház felett
3 gyerek 2.200.000 Ft 60 nm-es lakás vagy családi ház felett
4 gyerek 2.750.00 Ft 70 nm-es lakás vagy családi ház felett

 

Új ingatlan cél (új építésű ingatlan vásárlása, építés)

GYEREKSZÁM TÁMOGATÁSI ÖSSZEG INGATLAN ALAPTERÜLET
1 gyerek 600.000 Ft 40 nm-es lakás vagy 70 nm-es ház felett
2 gyerek 2.600.000 Ft 50 nm-es lakás vagy 80 nm-es ház felett
3 gyerek 10.000.000 Ft 60 nm-es lakás vagy 90 nm-es ház felett
4 gyerek 10.000.000 Ft 60 nm-es lakás vagy 90 nm-es ház felett

A CSOK támogatásra alkalmas ingatlanok jogi meghatározása igen szövevényes, ezért a könnyebb érthetőség kedvéért összefoglaltuk Önnek a lenti pár pontban:

CSOK esetén új ingatlan vásárlásakor vagy építésekor az alábbiaknak kell teljesülnie:

• Az 1 és 2 gyerekes (vagy ennyi gyermek születését előre vállaló) családok esetén, a támogatható új ingatlan cél minimum méretére vonatkozó 40, és 50 nm-es hasznos alapterületű korlátozás a lakásoknál, illetve a 70, és 80 nm-es korlátozás a házaknál bevezetésre került. Tehát új ingatlancél esetén már csak ekkora minimum hasznos alapterülettel rendelkező lakásra és házra igényelhető a CSOK
• a CSOK korábbi változtatása révén kikerült a rendeletből a maximum négyzetméterár, a maximum vételár illetve az energetikai besorolás vizsgálata
• A vásárolandó/építendő ingatlannak összkomfortosnak kell lennie (használt ingatlan cél: minimum komfortos)

CSOK esetén használt ingatlan vásárlásakor vagy bővítésekor az alábbiaknak kell teljesülnie:

• A korábban bevezetett változások révén eltörlésre került, hogy a használt lakás vásárlás esetén az ingatlan vételára maximum 350.000 Ft / négyzetméter lehet (nettó alapterülettel számolva, nem hasznos alapterülettel!)
• Vásárlás esetén az ingatlan mérete 1 gyermeknél minimum 40, 2 gyereknél minimum 50, 3 gyereknél legalább 60 és 4 gyereknél is minimum 70 négyzetméteres lehet. A hasznos alapterület maximum méretét a CSOK előző változtatásával eltörölték
• Bővítés esetén a munkálatok befejeztével az ingatlan mérete minimum 1 gyereknél legalább 40 négyzetméteresnek kell lennie, több gyermek esetén a fenti variációk alapján kell számolni. Maximum hasznos alapterület már itt sincs
• Bővítésnek minősül az ingatlan hasznos alapterületének minimum egy szobával való növelése, ideértve a tetőtér beépítését is.
• Nem számít bővítésnek CSOK szempontjából az építmény, épületrész, épület olyan jellegű átépítése, mint például a garázs vagy erkély lakható szobává történő beépítése
• Az ingatlan vételára már nincs korlátozva a CSOK előző években bekövetkező változásai miatt. Korábban ez régiónként egységesen maximum 35.000.000 Ft lehet (ezt a korábbi változások eltörölték). Azt a korlátozást miszerint a négyzetméterenkénti ár 350.000 Ft-nál nem lehet több szintén eltörölték.
• Az ingatlan energetikai besorolásának vizsgálatával mára már nem kell foglalkozni
• A vásárlandó/bővítendő ingatlannak legalább komfortos nak kell lennie

Adásvételi szerződés:

A CSOK szabályoknak megfelelően az adásvételi szerződés nem lehet 180 napnál régebbi. Az adásvételi szerződéseknek számos kritériumnak kell megfelelnie (pl: nem haladhatja meg a vételár 10%-át a készpénzben kifizetett foglaló vagy vételár részlet). A részletek miatt kérje kollégáink segítségét!

Falusi CSOK

A falusi CSOK nagy segítség a családoknak vidéki ingatlan vásárlásához és azok korszerűsítéséhez vagy bővítéséhez.

Mi az a falusi CSOK?

A falusi CSOK használt lakás vagy ház, tanya vagy birtokközpont vásárlására és ezek korszerűsítésére és bővítésére igényelhető. A jogszabály azokon a településeken engedi a támogatás igénybevételét, ahol a lakosság száma kevesebb, mint 5000 fő továbbá 2003 és 2018 között csökkent a lakosok száma. Ez összesen a települések szinte 90 százalékát jelenti! A támogatás 2019.07.01 és 2022.06.30-a között igényelhető.

Miért hívják falusi CSOK-nak?

Ez a CSOK egy speciális esete, kibővített támogatási lehetőséggel. A kormány célja, hogy megállítsa a kicsi, vidéki települések elnéptelenedését.
A falusi CSOK-ot csak a kiadott, hivatalos listán rajta lévő 2679 településről lehet igénybe venni.

Miben tér el a már megismert CSOK-tól?

Leginkább a támogatási összegben. A falusi CSOK feltételei részben mások, mint a megszokott CSOK esetében. A legfontosabb különbség, hogy a vissza nem térítendő támogatási összeg maximum felét költhetjük vásárlásra, a másik felét , bővítésre és/vagy korszerűsítésre (felújításra nem) kell. Ez csak abban az esetben érvényes, ha használt lakás vagy ház a célingatlan.

Milyen támogatási összegek vannak?

A gyermekek számától függően a következő, vissza nem térítendő támogatások vehetők igénybe:
1 gyermek / 600 000 Ft
2 gyermek / 2 600 000 Ft
3 gyermek / 10 000 000 Ft
Az támogatási összeg felhasználható új ház építésére, új ház vásárlására, használt ház vásárlására, vagy egy meglévő bővítésére és/vagy korszerűsítésére. Fel lehet használni pl fűtési rendszer cseréjére, tetőjavításra, vagy hőszigetelésre!
Meglévő ingatlan korszerűsítésre, bővítésre a fenti összegek maximum felét lehet fordítani.

Kik igényelhetik a falusi csok-ot?

Alapvetően a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) személyi feltételeit kell teljesíteni, vagyis igényelhetik élettársak, házastársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők egyaránt. Jövőben születendő (vállalt) gyermek után igényelt támogatást csak házasok igényelhetnek, amennyiben az igényléskor legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét.

Oldal megosztása

Összehasonlítás